Elk lichaam werkt op een andere manier. Van buiten, maar ook van binnen. Een gestandaardiseerd protocol werkt dus niet voor iedereen. Om deze reden beoordelen wij per persoon, dus wat jij nodig hebt om een pijnvrij, gezond, soepel of vitaal lichaam te krijgen dat alles weer kan.
Verkeert het lichaam in een optimale staat van physis, dan kan het herstellen van elke prikkel waar het lichaam aan wordt blootgesteld. We hebben het niet alleen over herstellend vermogen na bijvoorbeeld een workout maar over een totale super compensatie van fysieke en mentale processen dat het lichaam dagelijks te verwerken krijgt. Om je klachten snel en permanent te bestrijden is het van belang dat jouw lichaam in staat is om zichzelf te repareren en gezond te blijven. Om die reden is onze behandelmethode ook gericht op het in balans brengen van je physis.
Physis staat voor het zelf herstellend vermogen van het lichaam en is onderverdeeld in deze zes fundamenten: voeding, ademhaling, immuunsysteem, stress, slaap en beweging. Door een krachtige combinatie van fysieke behandeling en physis optimalisatie kunnen we een permanent pijnvrij en gezond lichaam met de grootst mogelijke zekerheid garanderen. Werken vanuit het physis model is een krachtige expertise die wij naadloos integreren vanuit onze stijl van werken en waar wij immens veel impact kunnen maken op de vitaliteit van de mens.
Beweging
Iedereen weet dat beweging gezond is. Toch bewegen veel mensen te weinig. Het gevolg is dat het lichaam gaat verstijven en verzwakken. If you dont use it you lose it. Het lichaam krijgt te weinig informatie krijgt qua beweging, mobiliteit. Daarop reageert het lichaam door te verstijven. Kracht, stabiliteit, mobiliteit, coördinatie en het uithoudingsvermogen nemen af. De belastbaarheid van het lichaam daalt steeds verder. Hierdoor neemt het risico op het krijgen van fysieke klachten of pijn toe.
Door te bewegen hebben we een positieve invloed op onze spiermassa, conditie, het vermogen om af te vallen, ons immuunsysteem, onze psyche, hoe we ons voelen en de kans op ontstekingen is veel lager.
Voeding
Over het domein voeding is altijd de meeste discussie. Zowel onder specialisten als leken. Niet alleen omdat iedereen er wat vanaf weet. Er zijn ook meerdere manieren waarop je het “goed” kunt doen. Discussies en onduidelijkheid leidt er toe dat mensen over voeding in verwarring worden gebracht. Dat neemt niet weg dat er heel veel mensen zijn die met klachten rondlopen. Klachten die ze niet kunnen verklaren. Deze klachten kunnen komen door een combinatie van een haperend immuunsysteem en voeding.
Wat je eet, wanneer je eet en hoe vaak je eet heeft een enorme impact op onze gezondheid. Bovendien kun je met de juiste voeding klachten sneller bestrijden en in de toekomst voorkomen, zodat je maximaal van het leven kunt genieten en gezond en soepel oud kunt worden. En dat is wel wat waard toch?
Waar helpt gezonde/gevarieerde voeding ons bij?
- soepele en sterke spieren
- gezonde vaten
- optimale orgaanfunctie
- voorkomt ontstekingen van pezen, spieren, gewrichten en organen
- sterke botten en soepele gewrichten
- positieve invloed op ons hormoonhuishouden, stemming, geluksgevoel
- weerbaarheid tegen stress en tegenslag en nog veel meer
Hoe kunnen wij helpen?
Tijdens onze consulten delen wij handige tips, adviezen en vaardigheden waarmee je de juiste stappen kunt zetten naar een gezond voedingspatroon.
EMB Bloedonderzoek
Bij langdurige pijnklachten en chronische aandoeningen kan een ‘kijkje in je lichaam’ de juiste informatie bieden om de oorzaak op te sporen, zodat we deze kunnen verhelpen. Denk aan fibromyalgie, maag- darmklachten, onverklaarbare chronische pijn of vermoeidheid, huidklachten, stress en burnout-klachten en meer..
Als Voedingsdeskundige en EMB specialist kan ik (Diana) een bloedonderzoek bij je afnemen met een vingerprik en het bloed opsturen naar het laboratorium waar het uitgebreid wordt onderzocht op meer dan 180 verschillende punten zoals bijvoorbeeld je totale vitaminen en mineralen status, hormonale balans, stresslevel, ontstekingen, bacteriële schimmel en virale belasting, de status van je darmflora, voedselintoleranties en meer..
Met de uitslag van het onderzoek, het advies vanuit het laboratorium, de orthomoleculaire kennis en onze kennis op het gebied van het bestrijden van pijn en klachten krijgen we een nauwkeurig beeld van de oorzaak en hoe deze opgelost kan worden, en gaan we stap voor stap jou leren hoe we het “zelfgenezend herstellend vermogen” kunnen verbeteren zodat jij meer energie zult ervaren en weer kunt genieten van het leven.
Het Immuunsysteem
De afgelopen jaren is de aandacht voor het immuunsysteem aanzienlijk gestegen. Zowel in de wetenschap, topsport en de zorg. Geen toeval, want het immuunsysteem is absoluut de grootste speler als we hebben over vitaliteit. Dit is het “domein” wat bepaald of we ons gelukkig voelen, chronische ziektes gaan krijgen en of we kunnen herstellen van blessures etc. In de praktijk zien we regelmatig dat een verminderde functie van het immuunsysteem een oorzaak is voor het creëren en in stand houden van chronische klachten of pijn. Om die reden onderzoeken we deze oorzaak en helpen we je bij het versterken van je immuunsysteem wanneer dat nodig is om je chronische klachten of pijn te bestrijden.
Het immuunsysteem en je darmen.
Het functioneren van het immuunsysteem kunnen we voornamelijk koppelen aan de domeinen voeding en stress en wordt voor een groot deel bepaald door de functie van je darmen. De rol van het immuunsysteem is het herkennen en onschadelijk maken van stoffen die niet in je lichaam thuis horen. Aangezien een groot deel van je immuunsysteem in je darmen ligt is het essentieel dat je darmen optimaal functioneren om over een goed functionerend immuunsysteem te beschikken.
Immuunsysteem en voeding
Voeding en immuunsysteem hebben een nauwe samenwerking en hebben invloed op elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een overmatige consumptie van koolhydraten, veel eetmomenten op een dag, slecht of eenzijdige voeding, gluten, suikers en koemelkproducten, maar ook slecht slapen en te weinig bewegen heeft allemaal impact op de functie van je darmwand en je immuunsysteem.
Stress
Als eerste stress is belangrijk! Het zorgt ervoor dat we kunnen presteren. Zonder stress geen actie. Wanneer je stress ervaart produceert jouw lichaam cortisol en dan kom je in de actiemodus. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling stijgt, je spierspanning neemt toe en het immuunsysteem past zich aan. Hierdoor staat jouw lichaam klaar om de uitdaging aan te gaan. Normaal gesproken neutraliseert de stress-reactie zich weer na de stressvolle situatie. Het cortisol niveau daalt weer en je lichaam gaat weer naar de rust en herstelmodus.
In het geval van chronische stress gebeurt niet. je blijft dan in de ‘aan’ stand. Een langdurig te hoog cortisol niveau heeft een aantal negatieve gezondheidseffecten. Het langdurig ervaren van stress is dus een voorbode voor het ontwikkelen van klachten.
Slaap
Alle processen in ons lichaam kunnen niet zonder een goede nachtrust. We hebben hier over over oa;
- herstelwerkzaamheden aan het immuunsysteem
- optimaliseren metabole status, balanseren van onze insuline en circuleren glucose regeling.
- het regelen van onze eetlust, lichaamsgewicht
- het behouden van een verminderde ontstekingsgevoeligheid.
Een goede slaapkwaliteit stelt ons dus in staat om te herstellen van fysieke en mentale prikkels waarmee je overdag wordt belast. Voor herstel van klachten is een goede nachtrust dus erg belangrijk. Om die reden kunnen we je helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van slaap, zodat je optimaal kan herstellen van de klachten die je momenteel nog ervaart.
Het opbouwen en herstellen van je lichaam gebeurt hoofdzakelijk ’s nachts wanneer je slaapt. Wanneer wij slapen is ons lichaam hard bezig om te herstellen van de mentale en fysieke prikkels waarmee je overdag bent belast, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig kunt beginnen. Veel mensen worden niet uitgerust wakker, voelen zich bijvoorbeeld stijf of hebben andere klachten als ze opstaan. Goed slapen is echt essentieel om pijnvrij, gezond en gelukkig te zijn. Met gebruik van ontspannings- en ademhalingsoefeningen, voeding- en suppletie advies, maaltijdfrequentie en leefstijl kunnen we de slaapkwaliteit verbeteren en de daaraan gerelateerde klachten verhelpen.
Ademhaling
Er kunnen verschillende soorten klachten ontstaan door een verkeerd/onjuist gebruik van onze ademhalingsspier, het diafragma. Denk aan:
- nek/schouderpijn,
- hoofdpijn,
- lage rugpijn
- bekkenbodem problemen
- kaakproblemen
- duizeligheid.
Ook heeft een verkeerd gebruik van het diafragma invloed op onze vitaliteit, wat kan leiden tot:
- energietekort,
- hartkloppingen,
- verhoogde ontstekingsgevoeligheid
- gejaagd gevoel,
- zwaar gevoel in de benen
- slecht slapen
Het diafragma is de grote ademhalingsspier in het middenrif. Het wordt ook wel de motor van de core stability genoemd. Het diafragma heeft een sterkte connectie met de houdingspieren van romp en bekkenbodem. Er is ook een sterke verbinding met de nekspieren.
Wij zien in de praktijk dat bij veel mensen het diafragma niet goed functioneert als gevolg van een oppervlakkige ademhaling (borstademhaling of mondademhaling) welke op zijn beurt veroorzaakt kan worden door o.a. stress, slecht slapen, zwangerschap of ongezonde voeding. Wanneer bij het ademen voornamelijk de borst in plaats van je buik beweegt neemt de beweeglijkheid van het diafragma af met als gevolg dat deze gaat verstijven en als het ware “vast gaat zitten”. Ook veel zitten en lichamelijke problemen kunnen een verstijving en daarmee een verzwakking van het diafragma veroorzaken en daarmee een verzwakking van het diafragma veroorzaken met als mogelijk gevolg bovenstaande problemen.
Onze behandelingen zijn erop gericht de functie van het diafragma en de ademhaling te optimaliseren met als doel klachten snel en permanent te verhelpen. Daarbij maken we gebruik van effectieve behandeltechnieken waarmee we het diafragma kunnen behandelen en ademhalingsoefeningen die je zelfstandig kunt uitvoeren, zodat je een effectief middel tot je beschikking hebt om klachten op te lossen en pijnvrij te blijven.