Wanneer je denkt aan pijn in de rug of nek, is de kans groot dat een hernia een van de boosdoeners kan zijn. Hoewel het een veelvoorkomende aandoening is, begrijpen veel mensen niet helemaal waarom een hernia pijn veroorzaakt. Gelukkig kunnen wij u snel van deze pijn afhelpen. Daarnaast is ons lichaam in staat om de hernia te genezen. Laten we eens dieper ingaan op waarom een hernia pijn doet en hoe ons eigen natuurlijke genezingsproces in werking treedt.

Wat is een Hernia?

Laten we eerst de basisbeginselen begrijpen. Een hernia treedt op wanneer een deel van een orgaan of weefsel door een zwakke plek in de omliggende spieren of bindweefsels duwt. In het geval van een hernia in de rug of nek, is de tussenwervelschijf – een flexibele schijf tussen de wervels die dienst doet als schokdemper – betrokken. Wanneer de buitenste laag van de tussenwervelschijf verzwakt of scheurt, kan de gelachtige kern naar buiten puilen en druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen. Dit is wanneer de pijn begint.

Waarom Doet een Hernia Pijn?

De pijn die wordt veroorzaakt door een hernia is te wijten aan de druk die wordt uitgeoefend op de zenuwen in de buurt van het getroffen gebied. Onze zenuwen zijn als telefoonkabels die signalen van en naar de hersenen sturen. Wanneer een hernia optreedt, kan de uitpuilende schijf druk uitoefenen op deze zenuwen, wat resulteert in een scala aan symptomen, waaronder pijn, tintelingen, gevoelloosheid en soms zelfs zwakte in de aangedane ledematen.

Stel je voor dat je op een tuinslang stapt; het water kan niet soepel stromen omdat er druk wordt uitgeoefend. Op dezelfde manier kan het knellen van zenuwen door een hernia leiden tot ongemak en pijn.

De Natuurlijke Genezing van Ons Lichaam

Nu komt het indrukwekkende deel: ons lichaam is ontworpen om zichzelf te genezen, en dit geldt ook voor hernia’s. In veel gevallen geneest een hernia vanzelf met de tijd, omdat ons lichaam verschillende mechanismen in werking stelt om de situatie te verbeteren.

Allereerst kan het lichaam ontstekingen veroorzaken rond het getroffen gebied. Dit klinkt misschien niet logisch, maar ontstekingen zijn eigenlijk een natuurlijke reactie van het lichaam om beschadigd weefsel te repareren. De ontstekingsreactie brengt immuun cellen naar de plaats van de hernia om te helpen bij het opruimen van beschadigde cellen en het stimuleren van genezing.

Daarnaast kan het lichaam de druk op de zenuwen verminderen door de zwelling te verminderen naarmate de ontsteking afneemt. Bovendien kan de tussenwervelschijf zelf in sommige gevallen enigszins herstellen en de gelachtige kern terug op zijn plaats trekken.

Diplas geeft zeer snelle pijnverlichting

Terwijl het lichaam bezig is met herstellen, kunnen wij bij Diplas, middels een zeer simpele, effectieve en pijnloze behandel en revalidatie techniek ervoor zorgen dat binnen 4 weken de pijn aanzienlijk verminderd is dan wel is verdwenen.

Wanneer medische interventie nodig is

Hoewel het geruststellend is om te weten dat ons lichaam de neiging heeft om hernia’s op natuurlijke wijze te genezen, zijn er momenten waarop medische interventie nodig kan zijn. Als de pijn aanhoudt en gepaard gaat met andere symptomen zoals bijvoorbeeld verlies van controle over de blaas, darmen of uitvalsverschijnselen geeft, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. In deze gevallen kan een arts een operatie aanbevelen om de hernia te behandelen en de druk op de zenuwen te verminderen.