Inleiding

Lage rugklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. De oorzaken van deze klachten zijn divers en kunnen variëren van spier- en gewrichtsproblemen tot hernia’s en beknelde zenuwen. Een interessante relatie die vaak over het hoofd wordt gezien, is die tussen verzwakte bilspieren, het piriformis syndroom en ischias. In dit artikel duiken we dieper in op hoe deze factoren met elkaar in verband staan en hoe het aanpakken van compensatiegedrag kan bijdragen aan het verlichten van lage rugpijn.
Verzwakte Bilspieren en Compensatiegedrag
Bilspieren, waaronder de gluteus maximus, gluteus medius en gluteus minimus, spelen een cruciale rol bij het stabiliseren van het bekken en de onderrug, en bij het ondersteunen van de wervelkolom tijdens bewegingen. Wanneer deze spieren verzwakt zijn door onderbelasting, overbelasting, stress of andere factoren zoals littekenweefsel door een operatie in de onderbuik, kan dit leiden tot een onevenwichtige spierfunctie in het bekkengebied.
In reactie hierop kan het lichaam compenseren door andere spieren te activeren om de taak van de verzwakte bilspieren over te nemen. Een veelvoorkomende spier die deze rol kan vervullen, is de piriformis. Deze kleine, diepgelegen spier loopt van het heiligbeen naar het dijbeen en heeft de potentie om een grotere rol te spelen wanneer de bilspieren niet goed functioneren.

De Piriformis en Ischias

Wanneer de piriformis overmatig betrokken raakt bij het stabiliseren van het bekken en de onderrug, komt de piriformis spier op spanning te staan en kan deze druk uitoefenen op de grote heupzenuw, de ischiadicus. De ischiadicus is de langste zenuw in het lichaam en loopt van de onderrug naar de voeten. Wanneer de piriformis druk uitoefent op deze zenuw, kan het leiden tot pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de onderrug, bil, bovenbeen en/of onderbeen wat ook bekend staat als ischias.

Het Oplossen van Compensatiegedrag

Het aanpakken van lage rugklachten die verband houden met verzwakte bilspieren en het piriformis syndroom vereist een holistische benadering. Doordat wij bij Diplas in een hoog tempo het compensatiegedrag meerdere spieren in, onder andere, het heupgebied van start tot finish oplossen, halen wij de overmatige spanning van de piriformis af. Dit leidt op zijn beurt weer tot het feit dat de ischiadicus niet langer geïrriteerd raakt en de pijnklacht wordt verholpen.

Conclusie

Het verband tussen verzwakte bilspieren, het piriformis syndroom en ischias biedt waardevolle inzichten in het ontstaan van lage rugklachten. Door gericht te werken aan het versterken van de bilspieren en het oplossen van het compensatiegedrag, kunnen wij als neuro-faciaal therapeut de druk op de ischiadicus verminderen en lage rugpijn verhelpen. Een zeer effectieve en snelle aanpak, inclusief beweging, spierversterking, flexibiliteit, kan bijdragen aan een gezonde en pijnvrije rug. Denkt u in het bovenstaande uw klacht te herkennen, blijf dan niet langer met pijn rondlopen. Ga naar de website en plan een afspraak voor een intake in.