Hielspoor. De term roept meteen beelden op van pijnlijke stappen, ongemak bij elke beweging en frustratie over de schijnbaar eindeloze zoektocht naar verlichting. Maar wat als ik je zou vertellen dat hielspoor niet precies is wat het lijkt te zijn? Laten we eens een kijkje nemen naar de werkelijke aard van deze aandoening.

Wat is hielspoor.

Hielspoor, ook bekend als fasciitis plantaris, is een aandoening waarbij de peesplaat onder de voet ontstoken raakt. Dit kan leiden tot intense pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen na rust, zoals ’s ochtends uit bed komen of na langdurig zitten.

Het misverstand

Maar hier is de twist: hoewel de pijn onder de hiel vaak hielspoor wordt genoemd, is het eigenlijk niet de oorzaak van het probleem. In werkelijkheid is de pijn onder de hiel vaak een symptoom van een onderliggende kwestie, namelijk een verzwakking van de spieren in de kuit- en heupregio. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het stabiliseren van de voet en het absorberen van schokken tijdens het lopen. Wanneer ze verzwakt zijn, neemt de druk op de peesplaat onder de voet toe, wat resulteert in pijn en ontsteking.

Conclusie

Dus, wat betekent dit eigenlijk? Het betekent dat de traditionele aanpak van het behandelen van hielspoor door zich te richten op de pijn onder de hiel, misschien niet de meest effectieve is. In plaats daarvan is het essentieel om de onderliggende oorzaak van de spierzwakte aan te pakken om het probleem op te lossen.

De oplossing

Bij het behandelen van hielspoor draait het om het aanpakken van de onderliggende oorzaak. De aanpak moet zich dus richten het opsporen en verhelpen van de verzwakking in de kuit- en heupspieren. Door de juiste technieken toe te passen, zoals mobilisaties en manipulaties, wordt de spanning en stress in de spieren verminderd, waardoor de druk op de peesplaat wordt verlicht. Daarnaast helpen gepersonaliseerde oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren mee in het herstellen van de juiste balans in het lichaam.

Het resultaat? Verlichting van hielpijn die vaak binnen slechts drie behandelingen merkbaar is. Ja, je leest het goed – binnen slechts drie sessies kunnen patiënten een aanzienlijke verbeteringen ervaren en terugkeren naar een leven zonder beperkingen.

Dus, als je worstelt met hielpijn die maar niet lijkt te verdwijnen, is het misschien tijd om het anders te bekijken. Hielspoor is meer dan alleen een pijn onder de hiel – het is een teken van onderliggende spierzwakte die moet worden aangepakt. Met Diplas is er een weg naar verlichting en herstel, en het begint met het aanpakken van de ware oorzaak van het probleem.